Manuele therapie

Wanneer naar een orthopedisch manueel therapeut?

Orthopedisch manuele therapie bestaat uit een specifieke diagnosestelling en een fysiotherapeutische behandeling, waar nodig aangevuld met manipulaties en mobilisaties.

In het algemeen is orthopedisch manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Orthopedische manuele therapie helpt u vaak op effectieve wijze van uw klachten af. Dit kan gaan om het vergroten van de bewegingsvrijheid, maar ook het zo snel mogelijk wegnemen van hevige pijn. Belangrijker nog is dat u tegelijk begeleid wordt in het trainen ter voorkoming van nieuwe klachten. Dat kan met een voor u op maat gemaakt trainingsprogramma dat de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel verbetert.

De behandeling heeft niet alleen tot doel om de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook het optimaliseren van uw houding en beweging.

Verwijzen en samenwerken

U kunt bij de orthopedisch manueel therapeut terecht voor een diagnostisch onderzoek of een ‘second opinion’. De orthopedisch manueel therapeut doet verslag aan uw huisarts of specialist over de verrichtingen. Die samenwerking met verschillende specialisten typeert de werkwijze van de orthopedisch manueel therapeut. Uw klachten worden in een breder multidisciplinair verband beoordeeld en behandeld.

Opleiding

Orthopedische manuele therapie is een specialisatie van gemiddeld vier jaar binnen de fysiotherapie. Orthopedisch manueel therapeuten worden verplicht tot bij- en nascholing door de Nederlandse Associatie Orthopedische Manuele Therapie (NAOMT). Dit is de beroepsvereniging voor de in Nederland gevestigde orthopedische manueel therapeuten.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.

Uw behandeling wordt afgestemd op uw specifieke situatie, in een individueel behandelplan. Hierin staan een duidelijk behandeldoel en de hersteltijd centraal.